bloggen.skanesfarintressenternv.se

bloggen.skanesfarintressenternv.se

Om bloggen

Vi har en hemsida (www.skanesfarintressenternv.se) och vi har denna blogg (bloggen.skanesfarintressenternv.se). Med hemsidan vänder vi oss till alla. Bloggen däremot är först och främst tänkt för våra medlemmar.

Kolla in SENASTE NYTT genom att trycka på SENASTE NYTT under "Kategorier" i marginalen längst ute till höger.

Tillägg av kalk i fodergivan

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Thu, March 03, 2016 17:24:58
Undertecknad har, förmodligen helt och hållet på egen hand, fått för sig att det är bra att blanda ner en rejäl grabbnäve foderkalk i kraftfodret till mina tjugo tackor för att de inte ska lida av kalkbrist inför lamning, med baktanken att man då minskar risken för förlossningsförlamning.

När Karin Lindqvist Frisk var på D9 och MV3-provtagningsbesök kom jag att nämna detta, mest för att få hennes syn på hur stor givan borde vara. "Räcker det med en näve?" var min enkla fråga. Svaret kom snabb och bestämt: "Du ska inte ge kalk till högdräktiga tackor, inte överhuvudtaget. Den kalk de behöver inför förlossningen tas från det egna skelettet. Ger du dem kalk nu lurar du dem att inte bygga upp tillräckliga reserver. Ett kalktillskott nu, är med andra ord kontraproduktivt.

Kanske är jag ensam i föreningen om att ha missat denna viktiga information. Men, i den händelse att det finns ytterligare någon som missat detta - och som dessutom läser vår blogg - vill jag passa på att berätta om det.

Man är ju liksom inte klokare än man görs sig, och ibland knappt det!

  • Comments(2)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post53