bloggen.skanesfarintressenternv.se

bloggen.skanesfarintressenternv.se

Om bloggen

Vi har en hemsida (www.skanesfarintressenternv.se) och vi har denna blogg (bloggen.skanesfarintressenternv.se). Med hemsidan vänder vi oss till alla. Bloggen däremot är först och främst tänkt för våra medlemmar.

Kolla in SENASTE NYTT genom att trycka på SENASTE NYTT under "Kategorier" i marginalen längst ute till höger.

Inför lamningen...

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Sun, January 31, 2016 13:54:13
...är det en hel del att tänka på.

Helst ska man ju hinna med att dräktighetsscanna, klippa och vaccinera (gasbrand, mm) alla tackor som ska lamma i god tid innan lamningen.

Det idealiska tiden för att scanna är för de flesta av oss just nu, eller t o m redan över. I Sverige rekommenderas vi ju att scanna inom intervallet 40 - 80 dagars dräktighet.

Klippa ska man helst göra en månad innan förväntad lamning. Ska man göra det senare än så, får man vara varlig.

Gasbrandsvaccinering (som innehåller skydd för så mycket mer än bara gasbrand) är väldigt värdefull, men ska göras två gånger (med en månads mellanrum) innan lamning om tackan inte har ett tidigare grundskydd. Detta innebär att tacka som vaccineras för första gången bör vaccineras först en gång två och en halv månad före lamning och sedan en gång till innan lamning. Har tackan ett grundskydd, räcker det med att vaccinera en gång, en månad innan lamning. Fördelen här är att vaccinationsskyddet går över med råmjölken till lammen som därigenom skyddas under betningssäsong.

  • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post49