bloggen.skanesfarintressenternv.se

bloggen.skanesfarintressenternv.se

Om bloggen

Vi har en hemsida (www.skanesfarintressenternv.se) och vi har denna blogg (bloggen.skanesfarintressenternv.se). Med hemsidan vänder vi oss till alla. Bloggen däremot är först och främst tänkt för våra medlemmar.

Kolla in SENASTE NYTT genom att trycka på SENASTE NYTT under "Kategorier" i marginalen längst ute till höger.

Nerum Oleander

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Sun, May 21, 2017 10:50:45
Det har inte skrivits så mycket på bloggen på sista tiden, så därför passar jag (Clas) på att komma med ett litet tips. Alla känner nämligen inte till hur giftig oleander är.

Man kan beskriva buskens giftighet ur olika vinklar, men ett talande sätt att vinkla det på är att säga att "Inte ens getter, som annars äter allt, rör oleander!" Oleander har vackra, ofta välluktande blommor. De kan vara ljust lila, gräddvitgula eller laxrosa i färgen, och har blanka blad. Hela växten innehåller en glykosid, oleandrin, som påverkar hjärtat framför allt genom att framkalla en oregelbunden puls. Det gör den till en växt som både människor och djur ska undvika. Vi människor kan, om vi olyckligtvis skulle ha fått i oss växten, äta aktivt kol, och hoppas på att det lindrar symtomen. Djur låter sig inte behandlas lika enkelt.

Det är viktigt att komma ihåg att hela växten är giftig. Beröring kan framkalla hudirritation. Växten har ett tilltalsnamn i Sverige, som säger en hel del. Den kallas för hästbane.

  • Comments(1)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post83

Lamningskurs

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Mon, February 06, 2017 16:55:41
Det blir ingen lamningskurs i föreningens regi under våren, men Länsstyrelsen anordnar kurser. Om du är intresserad föreslår vi att du anmäler dig innan den 15 februari enligt bifogat dokument, annars är risken att du blir utan kurs i vår. Lycka till!

  • Comments(1)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post79

Tillägg av kalk i fodergivan

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Thu, March 03, 2016 17:24:58
Undertecknad har, förmodligen helt och hållet på egen hand, fått för sig att det är bra att blanda ner en rejäl grabbnäve foderkalk i kraftfodret till mina tjugo tackor för att de inte ska lida av kalkbrist inför lamning, med baktanken att man då minskar risken för förlossningsförlamning.

När Karin Lindqvist Frisk var på D9 och MV3-provtagningsbesök kom jag att nämna detta, mest för att få hennes syn på hur stor givan borde vara. "Räcker det med en näve?" var min enkla fråga. Svaret kom snabb och bestämt: "Du ska inte ge kalk till högdräktiga tackor, inte överhuvudtaget. Den kalk de behöver inför förlossningen tas från det egna skelettet. Ger du dem kalk nu lurar du dem att inte bygga upp tillräckliga reserver. Ett kalktillskott nu, är med andra ord kontraproduktivt.

Kanske är jag ensam i föreningen om att ha missat denna viktiga information. Men, i den händelse att det finns ytterligare någon som missat detta - och som dessutom läser vår blogg - vill jag passa på att berätta om det.

Man är ju liksom inte klokare än man görs sig, och ibland knappt det!

  • Comments(2)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post53

Inför lamningen...

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Sun, January 31, 2016 13:54:13
...är det en hel del att tänka på.

Helst ska man ju hinna med att dräktighetsscanna, klippa och vaccinera (gasbrand, mm) alla tackor som ska lamma i god tid innan lamningen.

Det idealiska tiden för att scanna är för de flesta av oss just nu, eller t o m redan över. I Sverige rekommenderas vi ju att scanna inom intervallet 40 - 80 dagars dräktighet.

Klippa ska man helst göra en månad innan förväntad lamning. Ska man göra det senare än så, får man vara varlig.

Gasbrandsvaccinering (som innehåller skydd för så mycket mer än bara gasbrand) är väldigt värdefull, men ska göras två gånger (med en månads mellanrum) innan lamning om tackan inte har ett tidigare grundskydd. Detta innebär att tacka som vaccineras för första gången bör vaccineras först en gång två och en halv månad före lamning och sedan en gång till innan lamning. Har tackan ett grundskydd, räcker det med att vaccinera en gång, en månad innan lamning. Fördelen här är att vaccinationsskyddet går över med råmjölken till lammen som därigenom skyddas under betningssäsong.

  • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post49

Betäckningstider

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Mon, October 19, 2015 09:23:57
Erik Sjödin påminner i boken Får om hur viktigt det är att tackan, från betäckningen och en månad framåt, inte utsätts för stora förändringar i utfodringen, hantering eller andra ansträngningar.

Skälet till detta är helt enkelt att fostret först efter den andra dräktighetsveckan vuxit fast i livmoderslemhinnan (inplanterats). Innan den här processen är klar, fortsätter Sjödin, bör alla stressande moment undvikas.

  • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post42

Försommarbetet

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Sat, May 23, 2015 08:43:57
Jag satt och funderade på vad man skulle kunna påminna om just vid den här tiden på fåråret? För det flesta av oss är alla lamm födda och besättningen ute på försommarbete och fåren sköter sig själva. Det är en tid då det normalt är underbart lätt att vara fårägare.

Men, det är viktigt att vara vaksam på tecken på juverinflammation. För tackorna gäller att se efter så att ingen haltar eller går besvärat (ojämnt), att inga juver är ömma, svullna eller varma, och att inte djuret har feber. Tecken att se efter hos lammen är att de är oroliga, hungriga eller slöa.

Vid behandling är det täta urmjölkningar och isolering av tacka och lamm som gäller. Ring veterinär för undersökning och kontroll av bakterier, och eventuell behandling med antibiotika.

Vad man också måste tänka på så här års är att fåren behöver mineraler och salt även på bästa betet och, förstås, att fåren har tillgång till färskt vatten, en liggplats som ger skydd vid regn och - om vi får bättre tur med vädret - en alltför värmande sol.

  • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post32

Tid för träckprov

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Mon, April 13, 2015 18:32:27
Någon eller några veckor efter lamningen, men minst en vecka innan det är dags att släppa fåren på välkomstbetet, är det tid för träckprovskontroll av tackorna.
Är du medlem i fårhälsovården får du ju träckprovpåsar och tydliga instruktioner om hur du ska göra hemskickat i posten. Hur enkelt som helst. Det gäller bara att komma ihåg att göra det!

  • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post27

Hos Allareds är nästan alla lammen framme

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Tue, March 17, 2015 03:08:47
Snart är alla lammen framme hos familjen Allared. Allt som allt lär det bli runt 250 små krabater i år. Jag var där igår kväll och tittade till när Carl-Oskar och Marie passade upp de 5-6 sista tackorna. Sven och Gösta hade hunnit före, och var där för att hjälpa till. Själv skulle jag egentligen bara hämta hem lite foderblock inför den egna lamningen, men vem kan tacka nej till chansen att se något sådant här? Det känns som man skulle vilja hoppa in och lägga sig mitt i högen.


  • Comments(1)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post22
Next »