bloggen.skanesfarintressenternv.se

bloggen.skanesfarintressenternv.se

Om bloggen

Vi har en hemsida (www.skanesfarintressenternv.se) och vi har denna blogg (bloggen.skanesfarintressenternv.se). Med hemsidan vänder vi oss till alla. Bloggen däremot är först och främst tänkt för våra medlemmar.

Kolla in SENASTE NYTT genom att trycka på SENASTE NYTT under "Kategorier" i marginalen längst ute till höger.

Lammning

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Håkan Friberg Sat, January 19, 2019 22:28:54
Hej! Vi undrar om där finns någon i föreningen som vi kan få komma till vid lammning? Vi är nya med detta och skulle väldigt gärna få lite praktik innan våra Klövsjötackor skall lamma i april. Så är det någon av er som har lammning snart och kan tänka er att vi kan få vara med för att ta del av er kunskap så vore vi mycket tacksamma om ni kan höra av er till oss!Ni når oss på mobilnr 076-420 996 Ha det fint alla ni fårägare där ute! Mvh Håkan o Kristi Ingvarsbygget Hishult.

 • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post108

Lammning

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Håkan Friberg Sat, January 19, 2019 22:28:40
Hej! Vi undrar om där finns någon i föreningen som vi kan få komma till vid lammning? Vi är nya med detta och skulle väldigt gärna få lite praktik innan våra Klövsjötackor skall lamma i april. Så är det någon av er som har lammning snart och kan tänka er att vi kan få vara med för att ta del av er kunskap så vore vi mycket tacksamma om ni kan höra av er till oss!Ni når oss på mobilnr 076-420 996 Ha det fint alla ni fårägare där ute! Mvh Håkan o Kristi Ingvarsbygget Hishult.

 • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post107

Utrustning att låna

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Wed, June 06, 2018 14:25:44
För att alla ska ha möjlighet att påminna sig om vad som gäller för lån av föreningens utrustning (tackvändare och klippstol) repeterar vi här de regler som gäller:

 1. Föreningens klippstol och tackvändare är avsedd för att användas av medlemmar som betalat medlemsavgift för innevarande år. Den förvaras hos Marie Allared.
 2. Lånad utrustning ska, efter överenskommelse med Marie, hämtas hos och återlämnas till Marie, vid varje lånetillfälle. Om inte detta sker, blir det omöjligt för Marie att hålla en liggare över var utrustningen finns.
 3. Om inte annat överenskommits, gäller att man lånar utrustningen för maximalt en (1) vecka per tillfälle och att 50 kronor i hyra utgår per utlåningstillfälle.
 4. Hyra erläggs direkt efter återlämnande till föreningens bankgiro 699-7704 UTAN anmodan. Vi avser inte belasta kassör med det extra arbete det innebär att skicka fakturor eller att påminna om betalning. Om man lånar utrustning utan att på eget initiativ och utan påminnelse betala för sig, förverkar man sin rätt att i framtiden hyra utrustning.


Marie Allared har mejladressen marie.allared@hotmail.com. Hon har mobilnummer 070-275 67 87 och bor på Pråmhusvägen 183, 312 97 Laholm. Om du inte når henne på mobilen, går det bra att skicka ett SMS, så ringer hon tillbaka. • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post102

Nyhetsbrev från G&D

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Wed, March 14, 2018 11:11:34
Hej,
För de medlemmar som inte får nyhetsbrev från Gård & Djurhälsan vidarebefordrar vi det senaste brevet eftersom det innehåller information som är synnerligen relevant i lamningstider. Om du vill läsa nyhetsbrevet eller se någon av instruktionsfilmerna

- Risklamm
- Sondmatning
- Nedkylda lamm

så får du kopiera nedan länk och klistra in i din webbläsares adressfönster:

http://gantrack5.com/t/v/4_MDkzOTU2NDI2NjE=/

 • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post99

Inte bara på skoj...

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Fri, February 09, 2018 18:11:10
Här kan du se en liten video som University of Cambridge har delat med sig och som visar att får visst kan känna igen ansikten. Genom att studera hur får beter sig, hur deras hjärna fungerar, så kan vi även lära oss att förstå sådant som händer inuti den mänskliga hjärnan.
 • Comments(0)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post97

Nerum Oleander

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Sun, May 21, 2017 10:50:45
Det har inte skrivits så mycket på bloggen på sista tiden, så därför passar jag (Clas) på att komma med ett litet tips. Alla känner nämligen inte till hur giftig oleander är.

Man kan beskriva buskens giftighet ur olika vinklar, men ett talande sätt att vinkla det på är att säga att "Inte ens getter, som annars äter allt, rör oleander!" Oleander har vackra, ofta välluktande blommor. De kan vara ljust lila, gräddvitgula eller laxrosa i färgen, och har blanka blad. Hela växten innehåller en glykosid, oleandrin, som påverkar hjärtat framför allt genom att framkalla en oregelbunden puls. Det gör den till en växt som både människor och djur ska undvika. Vi människor kan, om vi olyckligtvis skulle ha fått i oss växten, äta aktivt kol, och hoppas på att det lindrar symtomen. Djur låter sig inte behandlas lika enkelt.

Det är viktigt att komma ihåg att hela växten är giftig. Beröring kan framkalla hudirritation. Växten har ett tilltalsnamn i Sverige, som säger en hel del. Den kallas för hästbane.

 • Comments(1)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post83

Lamningskurs

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Mon, February 06, 2017 16:55:41
Det blir ingen lamningskurs i föreningens regi under våren, men Länsstyrelsen anordnar kurser. Om du är intresserad föreslår vi att du anmäler dig innan den 15 februari enligt bifogat dokument, annars är risken att du blir utan kurs i vår. Lycka till!

 • Comments(1)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post79

Tillägg av kalk i fodergivan

Fåråret - att tänka på just nuPosted by Clas Runnberg Thu, March 03, 2016 17:24:58
Undertecknad har, förmodligen helt och hållet på egen hand, fått för sig att det är bra att blanda ner en rejäl grabbnäve foderkalk i kraftfodret till mina tjugo tackor för att de inte ska lida av kalkbrist inför lamning, med baktanken att man då minskar risken för förlossningsförlamning.

När Karin Lindqvist Frisk var på D9 och MV3-provtagningsbesök kom jag att nämna detta, mest för att få hennes syn på hur stor givan borde vara. "Räcker det med en näve?" var min enkla fråga. Svaret kom snabb och bestämt: "Du ska inte ge kalk till högdräktiga tackor, inte överhuvudtaget. Den kalk de behöver inför förlossningen tas från det egna skelettet. Ger du dem kalk nu lurar du dem att inte bygga upp tillräckliga reserver. Ett kalktillskott nu, är med andra ord kontraproduktivt.

Kanske är jag ensam i föreningen om att ha missat denna viktiga information. Men, i den händelse att det finns ytterligare någon som missat detta - och som dessutom läser vår blogg - vill jag passa på att berätta om det.

Man är ju liksom inte klokare än man görs sig, och ibland knappt det!

 • Comments(2)//bloggen.skanesfarintressenternv.se/#post53
Next »