ReceptPosted by Clas Runnberg Mon, March 09, 2015 09:28:19Vi planerar byta hemsida och kommer då att göra vissa ändringar, bl a tänker vi oss att ha alla recept här på bloggen istället för på hemsidan. Därför inkluderar vi nedan de recept som Marie Göras delade med sig av i samband med matlagningskvällen i november 2013. Receptet förser 6-8 personer med utmärkt god och nyttig mat, och består av en Lammrulle, en tomatsås, potatismos och en sallad.
Lammfärs1 1/2 kg lammfärs
1 vitlök
3 st ägg
2 st gula lökar
2 pkt bacon
1 msk timjan
1/2 pkt russin
1 dl grädde
1 påse cachewnötter
1/2 burk tomatpuré
salt och peppar
1. Blanda lammfärs med 2 klyftor pressad vitlök, ägg, grädde, salt o peppar
2. Ställ smeten i kylen en stund
3. Hacka gul lök och resten av vitlöken samt timjan, fräs i lite olja, tillsätt klippt bacon. Efter en stund tillsätts den hackade russinen och cashewnötterna, låt fräsa. Tillsätt tomatpuré och salt o peppar.
4. Lägg ut ett bakplåtspapper och smörj det med lite olja, ta fram lammfärsen och tryck ut den på pappret (gör den ganska tjock, minst 1,5 cm), bred över baconröran och rulla ihop färsen till en rulle.
5. Lägg rullen i en smord, ungssäker form, ställ in den i ugnen på 200 grader Celsius, i cirka 35 minuter.
6. När den börjar bli klar, häll tomatsåsen över rullen och ställ tillbaka rullen i ugnen i 5 - 10 minuter.
7. Servera med gratinerad potatismos och sallad (se nedan).
Tomatsås2 st gula lökar
2 burkar med små tomater, t ex Mutti Körsbärstomater
Salt, peppar och en nypa socker
Hacka och fräs löken i lite olja så att den blir mjuk, men inte så mycket att den får färg. Häll över tomaterna, låt småputtra med lite vatten, smaksätt med salt, peppar och lite socker. Ställ åt sidan.
Potatismos2 kg potatis
Mjölk, smör och ost
Skala och koka potatisen, tillsätt mjölk, smör och peppar, vispa till mos. Lägg upp i ungssäker skål, strö över risen ost och gratinera på 250 grader Celsius tills den fått färg.
SalladRuccolasallad
Spenat
Gurka
Oliver
Fetaost
ReceptPosted by Clas Runnberg Mon, January 26, 2015 15:21:304 pkt sockerärtor
2 st stora påsar spenat
2 st meloner
3 pkt groddar
Strimla sockerärtor och skär melonen i bitar (sockerbitsstorlekar).
Blanda allt i 2 skålar. Ringla lite olivolja över.
ReceptPosted by Clas Runnberg Mon, January 26, 2015 15:17:581 kyld smördegsplatta
1 burk ansjovis 125g
½ rödlök
1-2 salladslökar
2 msk olja
1 dl creime fraiche
2 dl riven västebottenost
1 ägg
Ugn 200 gr
1. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper, låt ansjovisen rinna av, skala och finhacka löken, ansa och finhacka salladslöken, fräs båda löksorterna i oljan utan att de tar färg, hacka ansjovisen.
2. Bred ut creime fraiche på hela smördegsplattan men lämna några centimeter längs ena kortsidan, fördela lök, ansjovis och ost på plattan, rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och trygg ihop lite försiktigt.
3. Skär rullen i 1 cm stora skivor, lägg dem med snittsidan upp på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills degen puffar upp sig och får fin färg.
ReceptPosted by Clas Runnberg Mon, January 26, 2015 15:02:481 ½ kg Rödtungefiléer, räkor, dill
2 ½ kg potatis
Lägg ut filéerna, salta (lite) lägg några räkor och lite dill på varje file, rulla ihop och lägg dem i en ugnsform, lägg på en folie, ställ undan. Skala potatis, lägg i grytan, häll på kallt vatten, ställ åt sidan
Hummersås
9 dl fiskfond
5 msk hummerfond
Lite pressad citron
2 1/2 dl vispgrädde
5 msk redning
5 msk smör
2-3 msk konjak
Salt + lite cayennepeppar
Smält smör i en kastrull, ta av kastrullen från värmen och vispa ner mjöl, ställ tillbaka kastrullen, späd med fiskbuljong, lite i taget, häll i konjaken, grädden och hummerfond, låt puttra en stund, krydda med salt, citronsaft och cayenne, ställ i fisken i ugnen, koka potatisen
När fisken är klar, häll av fiskspadet, häll över såsen, när potatisen är mjuk, häll av och pressa potatisen i en skål.
Servera fisk,sås och pressad potatis.
ReceptPosted by Clas Runnberg Mon, January 26, 2015 14:59:212 pkt ärtor
½ kg purjolök
2 lökar
4 persiljokvistar
1 liter buljong
2 dl vitt vin
1 dl creime fraiche
Salt, peppar, citron
Skala och hacka löken och purjon, fräs i olivolja utan att den får någon färg, tillsätt ärtor, buljong, vatten, koka i ca 5 min. Mixa soppan, tillsätt vitt vin och creime fraiche, smaksätt med salt, peppar och lite pressad citron.
Servera med en klick creime fraiche.
Choose image for share content |
---|
|